| |
Po 10 latach nastąpiła zmiana naszego portalu szkolnego - nowy pod adresem zseg.cieszyn.pl, gdzie są publikowane wszystkie aktualne wiadomości (nowy serwis nie wymaga logowania).
Ten serwis, oparty o Moodle, będzie pełnił dalej swoją podstawową funkcję, czyli będzie platformą zawierającą kursy. Konta użytkowników pozostają bez zmian. Jeżeli zauważycie jakieś problemy w działaniu tego serwisu (mogą wystąpić po zmianie adresu), to prześlijcie mi mailem. |
|
W sobotę – 22 listopada 2014r. odbyły się kolejne warsztaty dla gimnazjalistów z cyklu "Gotuj z nami w ZSEG!" Utworzyła się już stała grupa uczestniczek, bardzo zaangażowanych w prace na zajęciach. Do tej stałej grupy dołączyły trzy nowe osoby, które mam nadzieję, że ''zaraziły się'' bakcylem gastronomicznym i zostaną z nami na dłużej. Tematem przewodnim trzecich zajęć były ziemniaki, z których sporządzaliśmy różne potrawy (możecie je zobaczyć na pięknych zdjęciach;).
Zapraszam już teraz na następne zajęcia, które odbędą się 20.12.2014r. o godz. 9.00 w sali 55, a tematem przewodnim będą - na życzenie uczestników - świąteczne ciasteczka!
Urszula Zwardoń
|
|
W sobotę - 18.10.2014r. odbyły się drugie warsztaty z cyklu ''Gotuj z nami w ZSEG!". W zajęciach uczestniczyło 8 gimnazjalistów: 5 osób - po raz drugi, a 3 osoby - po raz pierwszy. Tematem przewodnim były zupy, które młodzież wykonywała pod okiem p. Urszuli Zwardoń. Sporządzano zupy gorące i zimne, słodkie i słone. Wszystkich zainteresowanych rozwijaniem pasji kulinarnych zapraszamy na kolejne zajęcia, które odbędą się w sobotę - 22 listopada br. Tematem wiodącym będzie ziemniak. Zapraszamy! :D
|
|
 Ministerstwo Edukacji Narodowej, Fundacja Rozwoju Informatyki i Komitet Główny Olimpiady Informatycznej zapraszają uczniów do wzięcia udziału w rozpoczynających się zawodach I stopnia XXII Olimpiady Informatycznej. Olimpiada jest przeznaczona dla najzdolniejszej i samodzielnie pracującej w tej dziedzinie młodzieży i ma służyć rozwijaniu zainteresowań informatycznych i odpowiedniemu ich ukierunkowaniu. Jednocześnie informujemy, że Fundacja Rozwoju Edukacji oraz Instytut Informatyki Uniwersytetu Warszawskiego korzystając z grantu Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji organizuje dla uzdolnionych informatycznie i matematycznie uczniów Olimpijskie Koła Informatyczne i internetowe kursy. Więcej informacji na stronie fre.org.pl. |
|
 W sobotę - 18.10.2014r. o godz. 9.00 w sali nr 55 odbędą się drugie zajęcia z cyklu warsztatów gotowania dla gimnazjalistów „Gotuj z nami w ZSEG!”. Warsztaty te odbywają się raz w miesiącu w godz. 9.00–12.00, są bezpłatne, a młodzież ma do dyspozycji fartuch i czapkę kucharską oraz surowce potrzebne do wykonania ćwiczeń.
Każde zajęcia mają inny temat przewodni. Tematem drugich zajęć są „Zupy”. Zapisy w sekretariacie szkoły (telefonicznie).
Jeśli nie macie planów na sobotnie przedpołudnie, to spotkajmy się w Naszej Szkole i rozwijajmy wspólnie pasje gastronomiczne.
Zapraszam - Urszula Zwardoń |
|
 W dniu 01.10.2014r. w auli naszej szkoły odbyło się uroczyste zakończenie projektu mobilności IVT - Leonardo da Vinci p.t.: "Praktyki zagraniczne kluczem do poznania nowych technologii informatycznych". W ramach stażu 16 uczniów w zawodzie technik informatyk odbyło 3-tygodniowe zagraniczne praktyki zawodowe w Granadzie w Hiszpanii. Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”.
Podczas spotkania Koordynator projektu Marek Cieślar dokonał podsumowania działań wykonanych podczas jego trwania. Zaprezentowano zdjęcia uczniów zrobione podczas: - odbywania stażu w firmach informatycznych, - wycieczek dydaktycznych (w szkole dla grafików komputerowych oraz na Wydziale Informatyki na Uniwersytecie w Granadzie), - zwiedzania atrakcji turystycznych Granady, - odbytych wycieczek do Malagi, Nerja, Alhambra i Generalife i kanionu Los Cohorros, - aktywności sportowych - turnieju gry w kręgle. Pani Anna Paprota (Główna Księgowa ZSEG) przedstawiła raport finansowy i omówiła wszystkie wydatki poniesione w projekcie. Koordynator przypomniał także rezultaty projektu oraz produkty, które wykonali uczniowie (Fanpage projektu na Facebook.com, zdjęcia opublikowane w chmurze na Onedrive.com, prezentacja przedstawiająca pracę uczniów podczas stażu, film ukazujący zastosowanie nowoczesnych technologii do tworzenia grafiki komputerowej oraz e-learningu, prezentacja - mini słownik terminów informatycznych w języku angielskim, prezentacja - mini słownik zwrotów w języku hiszpańskim oraz atrakcje turystyczne Andaluzji.
Centralnym punktem spotkania było wręczenie certyfikatów Europass Mobilność (w języku polskim i angielskim), które wręczyli uczniom Pani Wicedyrektor Bożena Kania-Sitek, Pani Wicedyrektor Wiesława Mrozińska-Dzięgiel, oraz opiekunowie stażu - Marek Cieślar i Kazimierz Kawulok.
Uczniom serdecznie gratulujemy zdobytych kwalifikacji i certyfikatów.
Jako koordynator projektu chciałem na zakończenie jeszcze tylko powiedzieć, że dla takiej młodzieży warto było poświęcić swój czas i energię, aby przygotować i realizować ten projekt - przed wyjazdem, podczas stażu i po powrocie byliście bardzo zdyscyplinowani, można było na Was polegać i godnie reprezentowaliście szkołę - bardzo Wam za to dziękuję.
Więcej zdjęć - zobacz w galerii
koordynator projektu - Marek Cieślar |
|
W sobotę (27.09.2014r.) odbyły się pierwsze zajęcia z cyklu "Gotuj z nami". Na warsztaty kulinarne zgłosiło się 9 uczniów z różnych gimnazjów powiatu cieszyńskiego. Młodzi adepci sztuki kulinarnej uczyli się sporządzać desery i ciasta z jabłek pod kierunkiem p. Urszuli Zwardoń. Asystentami na zajęciach byli uczniowie ZSEG z klasy 2KA: Joanna Korhel, Agnieszka Branny i Aureliusz Dorulok, którzy z dużym zaangażowaniem pomagali swoim młodszym koleżankom i kolegom. Wszyscy uczestnicy warsztatów byli zadowoleni ze swoich wyrobów i zadeklarowali ponowne uczestnictwo w zajęciach w przyszłym miesiącu. (patrz: galeria zdjęć)
A oto przepis na kisiel jabłkowy, który był jednym z deserów sporządzanych przez gimnazjalistów. KISIEL JABŁKOWY składniki: 1 kg jabłek 1 litr wody 1 pomarańcza cukier do smaku 2 łyżki mąki ziemniaczanej przygotowanie: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, zalać gorącą wodą, dodać cukier do smaku, otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Wszystko zagotować, zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody. Gotowy kisiel rozlać do pucharków i udekorować według upodobań rodzynkami, bitą śmietaną i/lub cynamonem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przyjdź na zajęcia w październiku! sekcja gastronomiczna |
|
Rozwijanie umiejętności i zainteresowań zawodowych, a jednocześnie kształtowanie pozytywnego wizerunku naszej szkoły w środowisku lokalnym - to cele jakie przyświecają nauczycielom przedmiotów gastronomicznych, skupiających młodzież wokół licznych pozalekcyjnych przedsięwzięć kulinarnych. 26 września 2014r. w Teatrze Miejskim w Cieszynie zorganizowaliśmy obsługę gastronomiczną charytatywnego koncertu Polskiego Towarzystwa Stwardnienia Rozsianego. Grupa uczniów z klasy 3KA i 3KB z dużą starannością sporządziła efektowne przekąski bankietowe i kelnerowała (przy wsparciu kolegi z kl. 3GA), a o estetyczną oprawę stołu bankietowego zadbały uczennice z klasy 4GŻ. Tak duże przyjęcia bankietowe są dla nas sporym wysiłkiem organizacyjnym i produkcyjnym, a tylko we wrześniu to już trzecia usługa, której podjęli się wraz z uczniami nasi nauczyciele, łącząc treści edukacyjne z wychowawczymi, gdyż praca poza godzinami lekcyjnymi jest dużym obciążeniem fizycznym dla młodych adeptów sztuki kulinarnej. A że jest to w istocie „sztuka” prezentują zdjęcia poniżej.
Do wszystkich uczniów, którzy podjęli się trudu uczestniczenia w tych przedsięwzięciach, kierujemy wyrazy uznania i podziękowania! Anna Langner |
|
W najbliższą sobotę tj. 27.09.2014r. zaczynamy cykl warsztatów gotowania dla gimnazjalistów. Warsztaty te będą odbywać się raz w miesiącu. Zajęcia rozpoczną się o godz. 9.00 i potrwają do około godz. 12-13.00. Warsztaty są bezpłatne, młodzież dostanie do dyspozycji fartuch i czapkę kucharską, a także surowce potrzebne do wykonania ćwiczeń. Każde zajęcia będą miały inny temat przewodni. Tematem pierwszych zajęć w sobotę są: „Jabłka i ich wykorzystanie w kuchni”. Na warsztatach będziemy sporządzać różne potrawy, sałatki, desery itp., ale będziemy się również uczyć, jak estetycznie podawać wykonane potrawy. Jeśli nie macie planów na sobotnie przedpołudnie, to spotkajmy się w Naszej Szkole i rozwijajmy wspólnie pasje gastronomiczne. Zapraszam - Urszula Zwardoń |
|
Koordynator i opiekun stażu oraz uczniowie – uczestnicy projektu mobilności IVT realizowanego przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie zapraszają DYREKCJĘ, GRONO PEDAGOGICZNE i PRACOWNIKÓW ZSEG w CIESZYNIE oraz WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH na UROCZYSTE ZAKOŃCZENIE REALIZACJI PROJEKTU MOBILNOŚCI IVT "Praktyki zagraniczne kluczem do poznania nowych technologii informatycznych" połączone z ROZDANIEM DOKUMENTÓW EUROPASS-MOBILNOŚĆ, które odbędzie się 01 października 2014r. (środa) o godz. 10:30 w auli naszej szkoły. |
| |